Scarf tissue

CREATIVE ENVY
Scarf tissue
Συνέντευξη: Ελένη Παπαϊωάννου

O creative director, γραφίστας και visual artist Παντελής Βιταλιώτης (aka Magneto), μετά από μια σειρά πειραματισμών γύρω από τις διάφορες εφαρμογές της τέχνης, είδε τα μεταξωτά μαντήλια σαν τον καμβά που θα φιλοξενήσει τις νέες του εμμονές. Το project αυτό σηματοδοτεί τη στροφή του καλλιτέχνη σε μια πιο άμεση σχέση ανάμεσα στις δημιουργίες του και το κοινό στο οποίο απευθύνονται, ανοίγοντας το κανάλι επικοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη ένα έργο τέχνης σε σχέση με τον θεατή του. Τα σχέδιά του είναι ανδρικά και γυναικεία, τυπωμένα σε 100% μετάξι από το Σουφλί, και μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν ένα έργο τέχνης που θα εκτίθεται είτε τον τοίχο είτε στο ανθρώπινο σώμα.
Ποιο είναι το μέσο που, τελικά, σε εκφράζει περισσότερο;
Είναι τρία τα εκφραστικά μέσα για τα οποία έδειξα ενδιαφέρον από πολύ μικρή ηλικία. Η γραφιστική, δημιουργώντας σε ένα τετράδιο Layouts με κολάζ από διαφορές εικόνες που μου άρεσαν με τα αγαπημένα συγκροτήματα της εποχής μαζί με ό,τι αυτοκόλλητα έβρισκα ή σχεδιάζοντας το logo και τις campaigns της εταιρείας που θα είχα μαζί με τον κολλητό μου Στάθη Π. όταν μεγαλώναμε. H μουσική, που αντί να παίζω με τα άλλα παιδιά, προτιμούσα να ακούω ή να συνθέτω σε ένα αρμόνιο τη δική μου. Και η τέχνη που με τον κολλητό μου από την πρώτη γυμνάσιου παρακολουθούσαμε, από ό,τι έπεφτε στην αντίληψή μας σε σχέση με αυτήν, μέχρι να τρέχουμε στη κινηματογραφική λέσχη Υμηττού να δούμε τις ταινίες του Warhol . Χαίρομαι που είναι παραπάνω από ένα, γιατί όταν ασχολούμαι με κάτι, αισθάνομαι πως πρέπει να κάνω ένα διάλλειμα και να αποστασιοποιηθώ από αυτό και έτσι πηγαίνω στο άλλο μέσο με μεγάλη διάθεση για να δημιουργήσω κάτι καινούριο και αφού έρθει και σε αυτό η ίδια ανάγκη με το προηγούμενο, επιστρέφω με μια πολύ καθαρή ματιά και καταλαβαίνω εάν αυτό που ειχα δημιουργήσει έχει ακόμα στα μάτια μου την ίδια δύναμη που είχε τη στιγμή που το άφησα ή ότι έκανα μια μεγάλη μπαρούφα.



Ποιο τραγούδι ή έργο τέχνης σε εμπνέει αυτή την εποχή;
Με εμπνέουν οι μουσικές του Αγγλικού ραδιοφωνικού σταθμού NTS που ακούω καθημερινά.
Τι σχέση έχεις με τη μόδα;
Η σχέση μου με τη μόδα ξεκίνησε από μικρή ηλικία, γιατί άρεσε πολύ στον πατέρα μου, με τον οποίο σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε για ψώνια, αφού προηγουμένως είχαμε συζητήσει πως θα ήταν το ρούχο που θέλαμε. Από τα 17 έως τα 25 μου, ήμουν ένα τεράστιο fashion victim, το ξεπέρασα και μετά η σχέση μου αυτή συνέχισε επαγγελματικά δουλεύοντας ως Creative Art σε περιοδικά μόδας. Τώρα, σχεδιάζοντας μαντήλια. Τη μόδα την έχω απομυθοποιήσει με έναν δικό μου τρόπο, αλλά εάν χρειαστεί να πεταχτώ για πέντε λεπτά στο σούπερ μάρκετ, θα βγάλω τις φόρμες του σπιτιού και θα κάνω ένα γρήγορο σετάρισμα.



Πως ξεκίνησε η ιστορία με τα μαντήλια; Έπαιξε ρόλο η συμμετοχή σου στη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης;
Η ιστορία με τα μαντίλια ξεκίνησε όταν είχα κάνει μια σειρά από έργα που ήθελα να τα τυπώσω σε μετάξι. Όταν τα είδα τυπωμένα ενθουσιάστηκα και σκέφτηκα πως θα μου άρεσε να τα φορώ από το να τα δω κάπου κρεμασμένα. Είχα βέβαια μια μικρή ανασφάλεια, που μου έφυγε, όμως, όταν τα είδε ο εικαστικός Δημήτρης Αντωνίτσης και μου ζήτησε να τα παρουσιάσει το καλοκαίρι που μας πέρασε στην έκθεση “LOSS” στο Hydra School Project. Η πρόταση από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την συμμετοχή μου σε μια έκθεση, δημιουργώντας δυο μαντήλια εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου, έπαιξε ρόλο στο να συνεχίσω να βγάζω σχέδια για μαντήλια.



Εσύ πως αντιμετωπίζεις τα μαντήλια, ως έναν καμβά ή ένα αξεσουάρ;
Πρώτα σαν έναν καμβά που θα εκφραστώ πάνω του και μετά, εάν μου αρέσει, σαν αξεσουάρ.
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να το φορέσει ένας άνδρας;
Ο ιδανικός τρόπος είναι αυτός που όταν το φορέσει και κοιταχτεί στον καθρέφτη, θα πει “μου αρέσω”.
Στυλιστικό σου φετίχ /κομμάτι;
Είναι τα καπέλα ή σκουφιά τον χειμώνα, επειδή δεν έχω μαλλιά.



Τι είναι για σένα τα social media;
Είναι μια μορφή “διασκέδασης” που την έχεις οποιαδήποτε ώρα θελήσεις. Επίσης είναι το απόλυτο ψυχολογικό βιογραφικό για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζεις προσωπικά.